birolab.panaweb.hu
Keresés a tartalomban:

Orbán Balázs kegyeleti emlékhely


Orbán Balázs emlékhely


Felavatták Orbán Balázs bronz portrédomborművesemléktábláját Berettyóújfaluban, a polihisztor-tudósról elnevezett téren. Ahajdú-bihari város néhai országgyűlési képviselője 185 éve született.

Orbán Balázsra, a "legnagyobb székely"-re,Berettyóújfalu néhai országgyűlési képviselőjére emlékeztek születésének 185.évfordulóján szerdán a hajdú-bihari településen.

Az Orbán Balázs nevét viselő téren felavatták apolihisztor-tudós bronz portrédomborműves emléktábláját, Kurucz Imreszobrászművész alkotását, illetve Nemes Sándor fafaragó kopjafáját.

A kegyeleti emlékhely kialakítását az Orbán Balázs Társaságkezdeményezte. A kegyeleti emlékhely mellett egy temetkezési emlékhelyet iskialakítottak a Platinum temetkezési vállalatnak a téren lévő épületében.

Az emlékhelyen a Berettyóújfaluban élőknek kínálnaklehetőséget az urnák díjmentes tárolására mindaddig, amíg a családoknakmegfelelő anyagi lehetőségük nem lesz a hamvak méltó körülmények közötti végsőelhelyezésére.

"...a magyar népet tekintem családomnak és ezt kívánomfő örökösömmé tenni..." - idézte Orbán Balázs végrendeletének híres soraitMuraközi István, Berettyóújfalu fideszes polgármestere.

Megemlítette, hogy Orbán Balázs 1872-től élete végéig tagjavolt a magyar országgyűlésnek, 1881-től haláláig, 1890 áprilisáigBerettyóújfalu képviselője volt.

A szülőfalu, Lengyelfalva képviseletében Bálint Domokos,Székelylengyelfalva tanácsosa beszélt a "legnagyobb székely"életútjáról, megemlítve megkerülhetetlen művét, a Székelyföld leírását.

Az Orbán Balázs Társaság nevében Nagy Gábor elnök méltatta anévadó alakját.

Belső urnatároló
Belső urnatároló
Emlékhely átadása
Emlékhely átadása
Emlékhely
Emlékhely
Emlékkönyv
Emlékkönyv
Kari Irén Igazgató
Kari Irén Igazgató
Kopjafa avatás
Kopjafa avatás
Muraközi István Polgármester
Muraközi István Polgármester
Orbán Balázs emléktábla
Orbán Balázs emléktábla


Hajdú-Bihar Megyei Temetkezési Vállalat

Méltósággal, szeretettel
Több mint hatvan éve állunk
a lakosság szolgálatában.

Kapcsolat

Cím: 4025 Debrecen, Arany János u. 40.
Tel: +36 (52) 417-711
Fax: +36 (52) 417-154